Faaliyet
Alanlarımız
Firmamız; asıl kuruluş amacı olan elektrik mühendislik hizmetlerinin yanı sıra hastane, otel, toplu konut, fabrika, metro, depo vs. işletmelerde elektromekanik sistemlerin bakımı ve elektrik taahhüt işleri alanlarında çalışmalar yapmaktadır. Günümüzde gelişmekte olan sektörler de baz alınarak güneş enerjisi sistemlerinin ve elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulum ve sonraki aşamalarında test işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Saygı Elektrik
MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ
1.1. Elektrik Tesisatları Denetleme ve Raporlama Hizmetleri
İş ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğince elektrik tesisleri mutlaka yılda bir periyodik kontrole tabi tutulmalıdır. Firmamız bu alanda gerekli olan tüm hizmetleri işletmelere sağlayacaktır.
1.1.1 Topraklama ve Yıldırımdan Korunma Ölçüm ve Raporlama Hizmetleri
Topraklama ölçümleri; 21.08.2001 tarih ve 24500 sayılı Resmi Gazete’ de yürürlüğe giren “Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği” ne istinaden zorunlu hale getirilmiştir.
Değişken Tesisler İçin;
- Sabit İşletme ve Makinalar : 1 yıl
- Sabit olmayan işletme ekipmanları : 6 ay
- Elektrik üretim, iletim, dağıtım tesisleri : 2 yıl
- Sanayi tesisleri ve ticaret merkezleri : 1 yıl
- Enerji nakil ve dağıtım hatları : 5 yıl
- Topraklama dirençlerinin kontrolü ve ölçülmesi : 2 yıl
1.1.2 Kaçak Akım Koruma (RCD) Sistemlerinin Kontrolü
Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nin 18. Maddesi’nde elektrik ana dağıtım noktalarına yangından korumaya yönelik kaçak akım rölesinin (300 mA anma kaçak akım değerine sahip kaçak akım rölesi) kullanılması, tali dağıtım noktalarına ise hayat korumaya yönelik kaçak akım rölesinin (30 mA anma kaçak akım değerine sahip kaçak akım rölesi) düzeneği ile birlikte termik manyetik şalter veya otomatik sigorta (ayrı ayrı veya birlikte) konulması ve tüm koruma düzenleri arasında seçicilik sağlanması yer almaktadır. “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” Tablo – 3’ e göre elektrik tesisatının yılda bir kontrolünün yapılması zorunlu tutulmuştur. Kaçak akım testleri de bu kontrollerden biridir.
1.1.3 Hat Çevrim Empedanslarının Ölçülmesi
“İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” Tablo – 3’ e göre elektrik tesisatının yılda bir kontrolünün yapılması zorunlu tutulmuştur. Bu kontroller sağlanırken “Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği”, “Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği” ve “Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği” baz alınarak yetkili kişiler tarafından yapılmasına mutlaka dikkat edilmelidir.
1.1.4 Katodik Koruma Ölçümü
“İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” Tablo – 3’ e göre katodik koruma tesisatının altı ayda bir kontrolünün yapılması zorunlu tutulmuştur. Yetkili elektrik mühendisleri tarafından yapılabilen bu ölçümler sırasında TS EN13509, TS EN 12954, TS EN 13656, TS EN ISO 13174 standartlarında belirtilen kraterler dikkate alınmalıdır.
1.1.5 Yalıtım Direnci Ölçümü
Yine iş ekipmanları yönetmeliğine göre yılda bir yapılması gereken izolasyon testleri, hattın iletken ve yalıtkan kısımları arasındaki ölçümlemeyi yaparak yalıtımın ne kadar sağlam olduğu bilgisini bizlere vermektedir. Bu sayede tesisatın korunma derecesi öğrenilebilmektedir.
1.1.6 Aydınlatma Ölçümü
İş yerlerinde aydınlatma ölçümleri, 11 Ocak 1974 tarih ve 14765 sayılı resmi gazetede yayınlanan “İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü” ne göre zorunlu hale getirilmiştir. En az aydınlık düzeyleri tablosu için EN 12464-1: 2011 standardı baz alınmaktadır.
1.1.7 Enerji Analizi (Harmonik) Ölçümleri
Şebekeden alınan ve işletmede kullanılan enerjinin ne kadar düzgün olduğu enerji analizi ölçümleri ile belirlenebilmektedir. Enerjideki bozunumun en büyük nedenlerinden biri de harmoniklerdir. Güç elektroniği elemanları, sürücüler, balastlar vb. elemanlar başlıca harmonik kaynaklardır. Harmoniklerin yol açtığı problemlere göz attığımızda, plc, elektronik kart, mikroişlemci gibi elemanların bozulması, güç sistemlerinde kayıplar meydana gelmesi, kompanzasyonun aşırı yüklenmesi, motorlarda ekstra gürültü ve zorlanma gibi sebepler karşımıza çıkabilir.
1.1.8 Kompanzasyon Sistemi Kontrolleri
Kompanzasyon sistemi, şebekeden çekilen reaktif gücün önüne geçmek ve akım – gerilim arasındaki faz farkını sıfıra yaklaştırmak için kurulmaktadır. Eğer kompanzasyon sistemi belli değerde tutulmaz ve kontrol edilmez ise şebekeden oluşan kayıplar ile birlikte şebekeden daha fazla akım çekilir, iletim hatları daha fazla yüklenir ve gerilim düşümleri yaşanır. Bunun sonucunda da dağıtım şirketleri işletmeye cezai yaptırım uygulayarak ekstra fatura yansıtacaktır. Cezaların önüne geçebilmek için mutlaka sistem kontrol altında tutulmalıdır.
1.1.9 Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu
1Kv un üzerindeki yüksek gerilim tesislerine sahip işletmeler mutlaka yüksek gerilim işletme sorumlusu olarak Elektrik Mühendisi bulundurmak veya bu hizmeti dışarıdan almak zorundadırlar. Ataması yapılan mühendis, 30.11.2000 tarihli ve 24246 sayılı resmi gazetede yayınlanan “Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği” çerçevesinde tanımlanan görev, yetki ve sorumlulukları yerine getirmek zorundadır.
1.2 Proje Hizmetleri
Zayıf akım ve kuvvetli akım olarak hem alçak gerilim hem de yüksek gerilim tesisleri inşa edilirken veya revize yapılan işletmelerde proje çizim, onay ve belge izinlerinin alınması gerekmektedir. Firmamız bu alanlarda ihtiyaç doğrultusunda gerekli hizmetleri vermektedir.
1.3 Güneş Enerjisi Sistemleri Testleri
Günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyaç giderek artmaktadır. Bu kaynaklardan biri de güneş enerjisi sistemleridir. Bilindiği üzere güneş enerjisi sistemlerinin belirli bir ömrü vardır. Biçilen ömrü maksimumda tutmak için sistem kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Fotovoltatik kurulum ile ilgili test, ölçüm ve raporlama hizmetleri firmamız tarafından karşılanmaktadır.
1.4 Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Testleri
Ulaşımda alternatif yakıt seçeneklerinin araştırılması ile ortaya çıkan elektrikli araçların üretimi her geçen gün artmaktadır. Bu durum beraberinde elektrikli araç şarj istasyonlarının yapılmasını zorunlu kılmıştır. İhtiyaç arttıkça şarj istasyonlarının sayısı da artacaktır. İşletmemiz elektrikli araç şarj istasyonlarının test, ölçüm ve raporlama hizmetlerini sağlamaktadır.
BAKIM HİZMETLERİ
1. Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Bakımı
“İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” ne göre yangın algılama ve ihbar sistemlerinin mutlaka yılda bir bakımları yaptırılmalıdır. Bakım esnasında TS CEN/TS 54-14 standardındaki kriterlere göre çalışmalar yapılmalıdır. Bu standarda göre sistem elemanlarının hepsinin kontrolünün yılda bir defa yapılabileceği gibi üç ayda bir %25’ i kontrol edilerek de bakım işlemleri tamamlanabilir.
2. Jeneratör Sistemleri Bakımı
Yangın sistemi gibi Jeneratör sistemlerinin bakımı da “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” ne göre yılda bir yaptırılması gerekmektedir. Bu bakımlar yapılırken rehber edinilecek kriterler TS ISO 8528 – 1: 2018 serisi standartta verilmiştir. Firmamız yukarıdaki kalemlerde hizmet verse de bir işletmenin ihtiyaç duyabileceği tüm elektromekanik bakımlarda çözüm ortaklarıyla sonuca gitme ve ihtiyaçları giderme kapasitesine sahiptir.
TAAHHÜT HİZMETLERİ
Firmamız vermiş olduğu mühendislik hizmetleri ve bakım hizmetlerinin yanı sıra alçak gerilim ve yüksek gerilim taahhüt hizmetleri de sunmaktadır. Hem altyapı tesisi hem de işletme yönetimi konusunda etkin rol almış personellerinin bilgi dağarcığının harmanlanmasıyla geri dönüşün en az olduğu sistemler ortaya çıkarmaktadır. Vermiş olduğumuz taahhüt hizmetlerine ait bazı kalemler aşağıda verilmiştir.
1. Alçak Gerilim Elektrik İşleri
Zayıf Akım Elektrik İşleri Kuvvetli Akım Elektrik İşleri Yangın İhbar Sistemleri Aydınlatma Tesisatları Kamera sistemleri Priz Tesisatları SMA TV Sistemleri Topraklama Tesisatları Turnike Sistemleri Yıldırımdan Korunma Sistemleri Data – Telefon Sistemleri Kolon Beslemeleri
2. Yüksek Gerilim Elektrik İşleri
Trafo çıkışından itibaren bir yapıya ait tüm elektrik işleri alanında hizmet veren firmamız beton köşk, direk tipi trafo vb. sistemlerin de taahhüt hizmetlerini sunmaktadır. Elektrik dağıtım şirketleriyle gerekli prosedürleri ve yapılması gereken imalatları hallederek değerli müşterilerinin kullanımına sunar.